18.09.2022

Pochówek dzieci utraconych w Tarnowie

Informujemy, że 9 X 2022 r.  w Tarnowie odbędzie się pochówek dzieci martwo urodzonych, pozostawionych w tarnowskich szpitalach.

Na godz. 15.00 zapraszamy do kościoła w Tarnowie Mościcach, ul. Zbylitowska 5, gdzie zostanie odprawiona Msza św. w intencji rodziców, którzy stracili dziecko w wyniku: choroby, poronienia, aborcji, porodu przedwczesnego lub w inny sposób doświadczyli śmierci dzieci. Przed Mszą św. będzie można napisać, na specjalnie przygotowanych karteczkach, imiona zmarłych dzieci, które zostaną złożone na czas Mszy św. przed ołtarzem głównym, a po nabożeństwie do mogiły zbiorczej na cmentarzu.
Uroczystości na cmentarzu rozpoczną się po Mszy św. Spotykamy się przy kaplicy cmentarza w Tarnowie Mościcach ul. Czarna Droga, skąd uroczyście przejdziemy na Miejsce Pamięci Dzieci Utraconych.

Przed pochówkiem odczytane zostaną imiona dzieci utraconych, które rodzice udostępnili fundacji. Do udziału w ceremonii zaproszono przedstawicieli innych związków wyznaniowych, działających w Tarnowie. Koszt pochówku zostanie pokryty ze środków budżetowych Miasta Tarnowa.

Wzorem lat ubiegłych można przesyłać do fundacji (do 6 X) imiona dzieci utraconych. Oprócz imienia można również podać datę śmierci i tydzień ciąży, w którym rodzice doświadczyli straty. Zostaną one odczytane w czasie pochówku, a także wpisane do wirtualnej Księgi Pamięci znajdującej się na stronie fundacji. Imiona dzieci można przesyłać przez wiadomość na profilu FB oraz przez stronę Fundacji OPES139