26.05.2024

Odsłonięcie Pomnika Dziecka Utraconego w Jaworzynie Śląskiej

źródło: UM Jaworzyna Śląska

Pięć lat trwały starania o budowę pomnika na cmentarzu w Jaworzynie Śląskiej. Opracowano koncepcję, pozyskano środki i znaleziono wykonawcę. Uroczyste odsłonięcie monumentu odbyło się w sobotę, 25 maja. Pomysł budowy pomnika pojawił się kilka lat temu, jednak dopiero we wrześniu 2019 r. zawiązał się społeczny komitet budowy Pomnika dziecka Utraconego. Wypracowano projekt, ustalono miejsce pod budowę i znaleziono wykonawcę. Wsparcia dla idei udzieliła Fundacja Małżeństwo Rodzina ze Świdnicy. Przez pięć lat nie tylko zbierano środki na realizację zadania, ale też promując budowę i zagadnienia związane z tematem straty dziecka. – Chcieliśmy przede wszystkim stworzyć miejsce, dzięki któremu rodzicom po stracie dziecka byłoby łatwiej przeżyć poszczególne etapy żałoby, a w konsekwencji zaakceptować i pogodzić się ze śmiercią dziecka. Naszym celem było także poruszanie wśród społeczeństwa tematu straty dziecka i pomocy rodzicom. Nie każdy wie, co należy zrobić w przypadku poronienia, czy są możliwości pochówki, czy przysługują im jakieś świadczenia. Dziś wreszcie mamy miejsce, które, mamy nadzieję, przyniesie ukojenie w bólu, stracie. Miejsce pamięci i modlitwy. I dziś właśnie nie tylko odsłaniamy pomnik, ale także otaczamy modlitwą wszystkich rodziców, którzy przeżyli śmierć dziecka – mówił podczas uroczystości Paweł Dochniak, członek komitetu. Odsłonięciu pomnika towarzyszyła także prelekcja Anety Rams – terapeutki NEST o możliwościach pomocy osobie w żałobie, a także wystawa fotograficzna „NieUtraceni” tarnowskiej Fundacji Opes139, która w symboliczny sposób ukazuje tęsknotę i miłość osób za swoimi straconymi dziećmi.

Czytaj więcej na: https://mojaswidnica.pl/pomnik-dziecka-utraconego-odsloniety/