O FUNDACJI

NASZE PROJEKTY

Budowa Miejsca Pamięci Dzieci Utraconych w Tarnowie

12 maja 2016 r. w Tarnowie zawiązał się Komitet Budowy Miejsca Pamięci Dzieci Utraconych, który podjął inicjatywę utworzenia godnego miejsca pochówku dzieci pozostawionych w tarnowskich szpitalach. Wspólnym wysiłkiem wielu osób i instytucji już kilka miesięcy później odbył się pierwszy pochówek dzieci zmarłych przed narodzeniem.

Współorganizacja pogrzebu dzieci utraconych w Tarnowie

Co roku, od 2016 roku, w Tarnowie odbywa się w październiku pogrzeb dzieci pozostawionych w tarnowskich szpitalach.

Organizacja obchodów dnia dziecka utraconego i dnia świętości życia w Tarnowie

Marzec i październik to miesiące, podczas których cyklicznie organizowane są spotkania dla rodziców po stracie dziecka.

Pomoc w budowie Miejsc Pamięci w Wielkopolsce i Małopolsce

Tak, jak kiedyś my korzystaliśmy z doświadczenia innych, tak teraz możemy pomagać kolejnym osobom, pragnącym wybudować mogiłę zbiorową do pochówku dzieci utraconych. Pierwsza z nich powstała w Czarnkowie (dzieciutracone.pl), kolejna m.in. w Dębicy. Pomagaliśmy przy budowie grobu i pomnika dzieci utraconych w Tuchowie. W 2021 roku wspieraliśmy również budowę pomnika dziecka utraconego w Dębicy.

Prowadzenie rekolekcji dla osób po stracie i aborcji

Kilka razy do roku organizowane są rekolekcje dla osób po aborcji, prowadzone według programu Winnica Racheli, a także dla osób po poronieniu.

Poznać przyczynę

W czerwcu 2020 roku odbyła się I edycja projektu „Poznać przyczynę”. Polega on na dofinansowaniu badań genetycznych u kobiet już po pierwszym poronieniu, w celu szybkiej diagnostyki przyczyny straty dziecka i szybkiemu wdrożeniu ewentualnego leczenia. Wszystko po to, aby dać szansę zaistnieć nowemu życiu już przy następnej ciąży, a rodziców uchronić przed traumą kolejnej straty. Kolejne edycje odbywają się co roku.

Anioł dla Tuchowa

W 2020 r w Tuchowie rozpoczęła się budowa mogiły zbiorowej dzieci utraconych. Część dochodu z fundacyjnego bazarku charytatywnego przeznaczona została na wsparcie tej inicjatywy. Licytacje odbywały się pod hasłem „Anioł dla Tuchowa”.

Pomoc w budowie pomnika dziecka utraconego w Dębicy

Razem ze Społecznym Komitetem Budowy pomnika "Dzieci Utraconych" w Dębicy wybudowaliśmy pomnik dziecka utraconego w Dębicy. Nasz udział to pomoc w zbieraniu funduszy, pomoc prawna i administracyjna.

Konferencja "Nie jesteś sama..."

W październiku 2021 r. na auli tarnowskiej Państwowej Wyższej Szokły Zawodowej odbyła się konferencja dla położnych, pielęgniarek, lekarzy oraz osób towarzyszących rodzicom po stracie.
Tematyka konferencji objęła takie zagadnienia jak:

Prawa pacjentki po poronieniu. Zabezpieczenie próbki poronnej do badań DNA (Martyna Sowińska, Marlena Targowska Laboratorium testDNA w Katowicach)

Jak wspierać kobiety po stracie dziecka? Rola położnej. (Anna Stachulska, specjalistka pielęgniarstwa rodzinnego, położna bloku porodowego Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego im. K. Gibińskiego ŚUM w Katowicach )

„W życiu jest tylko jeden zaszczyt – zaszczyt pomagania innym” – wybrane metody logoterapeutyczne w pracy z pacjentami. (Elżbieta Smajdor specjalista w dziedzinie logo terapii)

Opieka nad kobietą w sytuacji szczególnej zgodnie ze Standardem Organizacyjnym Opieki Okołoporodowej. (Joanna Pietrusiewicz, prezes Fundacji Rodzic po Ludzku, ekspertka ds. praw kobiet w opiece okołoporodowej)

„Listy do położnej” – psychologiczne ujęcie wsparcia w sytuacji utraty dziecka. (Iwona Wróbel – Przebięda, psycholog, pedagog, terapeutka środowiskowa)

O!PEStkowe inspirujące warsztaty

Jednym z najważniejszych aspektów pomocowych jakie proponujemy, jest wsparcie psychologiczne. Jedną z wypracowanych form są inspirujące warsztaty dla rodziców po stracie  nazwanych przez nas O!PEStką. Jest to cykl warsztatów, mających na celu aktywizację społeczną osób przeżywających stratę dziecka. Prowadzone w przyjaznej i otwartej formule, pozwalają otworzyć się na innych i uwierzyć na nowo we własne siły. Są one również inspiracją do pomagania innym w potrzebie.

Sesja fotograficzna i wystawa "NieUtraceni"

Sesja fotograficzna dla rodziców po stracie miała na celu uwrażliwienie społeczeństwa na problem poronień i cierpienia rodziców. Wyjątkowe chwile rodzin po stracie zatrzymała w kadrze Anna Kasprzyk z Lovely Studio. Wernisaż wystawy odbył się w Oratorium księży Filipinów w Tarnowie. Wystawę uświetnił koncert chóru Paradiso wraz z zespołem instrumentalnym. Wykonany został utwór „Jutrznia za Nienarodzonych" autorstwa Pawła Bębenka.